WY_still_05.jpg WY_still_01-Hovedbilde.jpg WY_still_02.jpg WY_still_08.jpg WY_still_09.jpg WY_still_04.jpg WY_still_10.jpg WY_still_07.jpg WY_still_03.jpg WY_still_06.jpg

Vinterens lengsel

  • Dokumentar
  • 1 t. 17 min.
posterNO70x100-VinterensLengsel.jpg
Laster programmet..
En norsk film om Grønland som har fått strålende internasjonal mottakelse.
Originaltittel: Winter’s Yearning
Regi: Sturla Pilskog, Sidse Torstholm Lasen
Skuespillere: Kirsten Kleist Petersen, Gideon Lyberth, Peter Olsen
Nasjonalitet: Norge / Danmark / Grønland
Originalspråk: grønlandsk
Premiere: 12. februar

The Hollywood Reporter skriver at filmen er «en gripende øyeåpner». Filmen har blitt nominert til Danmarks mest prestisjefylte filmpris Bodilprisen for årets beste dokumentarfilm.

Nå vises filmen endelig på utvalgte kinoer i Norge og det norske filmmagasinet Rushprint mener det er «en fremragende film» som «lykkes på en imponerende måte å forene portretter av tre mennesker og samtidig skildre den situasjonen Grønland opplever i dag.»

Maniitsoq blir lovet det største prosjektet i Grønlands historie når en amerikansk industrigigant beslutter seg for å bygge et aluminiumssmelteverk i den vesle fiskerbyen på Grønlands vestkyst. Lokalbefolkningen feirer og verdens største øy ser endelig en mulighet til å bli økonomisk selvstendig. Men flere år går uten at man ser skyggen av amerikanerne og Maniitsoq faller ned i en venteposisjon. Hvor lenge kan man vente på sin egen fremtid?
En tenåringsjente, en terapeut og Maniitsoqs aluminiumskoordinator er de tre hovedkarakterene i denne åpenhjertige filmen om et samfunn som lengter etter fremgang og forandring - en forandring som viser seg å komme fra et uventet sted.

Grønlands drøm om selvstendighet lever. Men hva kommer egentlig først - nasjonal selvstendighet eller personlig selvstendighet? Vinterens lengsel er en vakker, var og autentisk skildring av det moderne Grønland.
Forfatter Kim Leine gjorde Maniitsoq kjent gjennom «Profetene i Evighetsfjorden», en bok han fikk Nordisk råds litteraturpris for i 2013. Han sier: «Dette er en film som mange burde se. Den sier noe både om den politiske situasjonen og om enkelte grønlenderes liv, tanker og følelser.»