Den sorte jord

Den sorte jord

  • Biografi / Action / Drama / Krigsfilm
  • 12 år
  • 1 t. 59 min.
DEN SORTE JORD NO POSTER 21x30.jpg
Laster programmet..
Prisvinnende film om krigsforbrytelsen Holodomor med James Norton (Krig og Fred) i hovedrollen. Basert på en sann historie.
Originaltittel: Mr. Jones
Regi: Agnieszka Holland
Skuespillere: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard
Nasjonalitet: England / Polen / Ukraina
Originalspråk: engelsk/russisk/ukrainsk
Aldersgrense: 12 år
Begrunnelse: Denne filmen har en mørk stemning. Den inneholder flere scener med skildringer av lik og mennesker som er ofre for hungersnød. Filmen får derfor 12-årsgrense.
Premiere: 14. august

Sannheten kan ikke holdes skjult for alltid.
Basert på en sann historie

Regissert av den Oscarnominerte Agnieszka Holland.

«En hyllest til den frie journalistikken» - Cinema, terningkast 5

«Stalins monumentale løgn. Noe av det ypperste Agnieszka Holland har gjort som regissør.» - Aftenposten

«Han gjorde det ingen andre våget. Dette er en film om en mann som du og jeg burde visst mer om.» - Dagbladet

"SLAGKRAFTIG"
The Guardian

"AKTUELL I DAGENS GLOBALE SITUASJON"
Little White Lies

"EN VIKTIG ØYEÅPNER"
The Hollywood News

”OVERBEVISENDE”
The Economist

"JAMES NORTON ER FANTASTISK"
BBC

”MEGET ENGASJERENDE”
SIght & Sound

”IMPONERENDE”
Forbes

Prisvinnende film om krigsforbrytelsen Holodomor med James Norton (Krig og Fred) i hovedrollen. Basert på en sann historie.

Agnieszka Hollands biografiske storverk synliggjør den ukjente walesiske journalisten Gareth Jones’ (1905-1935) og hans farefulle undersøkelser av den sovjetiske sultkatastrofen Holodomor i årene 1932-33.

Mr. Jones handler om journalisten Gareth Jones, hvis oppdrag var å rapportere til vestlige medier om Stalins modernisering av Sovjet. Under sitt opphold i Sovjet, avdekker Jones Holodomor, ”utryddelse ved sult”, som drepte flere millioner mennesker i Sovjet-Ukraina gjennom blant annet gjennom feilslått jordbrukspolitikk og salg av landbruksråvarer for å finansiere industrialiseringen. I hemmelighet reiser Jones rundt i Ukraina, og rapporterer om hungersnøden. Katastrofen ble dog avfeid fra politisk hold både i vesten og i Kreml, da det politiske ønsket var å bevare et godt forhold til Sovjet som motvekt til Hitler-Tyskland. George Orwells roman Animal Farm sies blant annet å være basert på Jones’ rapporter.

Filmen hadde premiere under Filmfestivalen i Berlin. Den har mottatt god kritikk, blant annet for Hollands fortellerstil og tidskoloritt, i tillegg til bruken av sovjetisk propaganda som en del av den visuelle fremstillingen som understreker samtidens uro og skepsis.