Kunstneren og tyven Kunstneren og tyven stills-4.jpg Kunstneren og tyven Kunstneren og tyven Kunstneren og tyven Kunstneren og tyven Benjamin Ree Kunstneren og tyven På scenen i Sundance, Barbora Kysilkova og Benjamin Ree Kunstneren og tyven Kunstneren, Barbora Kysilkova og tyven, Karl-Bertil Nordland Kunstneren og tyven Kunstneren og tyven Kunstneren og tyven Benjamin filming at gallery Kunstneren og tyven Barbora Kysilkova Kunstneren og tyven Barbora Kysilkova Kunstneren og tyven The Pussy in You (2017) Kunstneren og tyven Chloe & Emma (2013) Kunstneren og tyven Karl-Bertil Nordland Kunstneren og tyven Swan Song (2014) Kunstneren og tyven Decent Criminal (2016) Kunstneren og tyven Karl-Bertil Nordland Kunstneren og tyven B-gjengen Benjamin, Barbora og Bertil (på Oslopremiere 18/9)

Kunstneren og tyven

  • Dokumentar
  • 9 år
  • 1 t. 42 min.
Kunstneren og tyven
Laster programmet..
Har du hjertet i kunsten og livet må du ta turen på denne!
Originaltittel: Kunstneren og tyven
Regi: Benjamin Ree
Skuespillere: Barbora Kysilkova, Øystein Stene og Karl-Bertil Nordland
Nasjonalitet: Norge
Originalspråk: engelsk/norsk
Aldersgrense: 9 år
Begrunnelse: Denne filmen har partier med mørk og urovekkende stemning, og inneholder beskrivelser av dramatiske hendelser. Den får derfor aldersgrense 9 år. Anbefales ikke under 12 år.
Premiere: 18. september

Aftenposten: Skaper mer magi enn noen påkostet blockbuster 6
NRK Filmpol: En feiring av empati, kjærlighet og tilgivelse 6
VG: En unik film, overraskende, rørende og spennende 6
Aftenbladet: Denne filmen bør du sjå! Punktum. 6

I Benjamin Rees kritikerroste og fengslende dokumentarfilm møter en maler tyven som stjal kunsten hennes - og ender opp med å male ham.

Regissør Benjamin Ree om filmen:
- Da jeg var ferdig med dokumentaren Magnus gjorde jeg research på kunsttyverier – og kunsttyver – og en dag dukket plutselig denne saken opp, tyveriet av to malerier fra Galleri Nobel i Oslo. Jeg begynte umiddelbart å filme interaksjonen mellom maleren Barbora og tyven Karl-Bertil, fra fjerde gang de møttes. Det startet som en kort dokumentar, men så skjedde det så mye uventet og interessant, at jeg fortsatte å filme i tre år - og jeg hadde ikke den fjerneste anelse om hva som kom til å skje underveis i prosjektet.

I februar 2021 havnet filmen på Oscar-kortlisten over de 15 dokumentarfilmene som ble plukket ut blant nesten 250 kvalifiserte filmer.

"Kunstneren og tyven" er den eneste dokumentarfilmen på BBC liste over de beste filmene fra 2020, Washington Post mener det er «Årets beste dokumentarfilm», og The New York Times anbefaler filmen, som eneste film, i sin artikkel om det beste som skjedde i 2020.
En av verdens mest berømte regissører, Pedro Almodovar, har den på sin liste over årets beste.

Under Sundance filmfestival januar 2020 vant filmen Special Jury Award for Creative Storytelling. Det er første gang en norskregissert dokumentar konkurrerer i Sundance, og filmen mottok strålende kritikker fra et samlet anmelderkorps. Senere har filmen vunnet priser på de største festivalene over hele verden.

Benjamin Ree er fra Hønefoss, er utdannet journalist og selvlært filmskaper, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, var dokumentaren "Magnus".